Kunstprijs: de winnaars
De Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs Editie Leiden, 2020
Jury
Nominaties
Winnaar
Videopresentatie

Jurysamenstelling Leiden 2020:

  • Nicole Roepers (conservator actuele kunst Museum De Lakenhal)
  • Alexandra Hunts (winnaar van de Editie Leiden 2018)
  • Sandrine van Noort (Hoofd Kunstzaken LUMC, Leiden)
  • Rob Schouten (beeldend kunstenaar en hoofd toelatingen, werving en selectie AKV|St.Joost ’s-Hertogenbosch en Breda)
  • Pim Voorneman (beeldend kunstenaar en docent KABK Den Haag)

GENOMINEERDEN

Het werk van Evelien Gransjean omvat installaties, fotografisch en videowerk. Voor haar interdisciplinaire benadering gebruikt zij alledaagse objecten en materialen die binnen een concept zowel een persoonlijke als universele betekenis bezitten. Voor de tekst bij haar presentatie in Museum De Lakenhal zie onder “Links”.


In haar minimalistische werk maakt Romee van Oers gebruik van een traditionele schildertechniek met ei-tempera. IJle, ruimtelijke vormen brengen beweging en spanning teweeg. Op groot formaat dragen de composities, zowel op doek als in de openbare ruimte, de sporen van de fysieke handeling van het schilderen. Voor de tekst bij haar presentatie in Museum De Lakenhal zie onder “Links”.

Roos Tulen wil met haar werk anderen uitnodigen ervaringen te delen om nieuwe inzichten en ontmoetingen tot stand te brengen. Op zoek naar verbindingen met mensen verplaatst zij haar werkterrein naar de wereld buiten het atelier. Voor de tekst bij haar presentatie in Museum De Lakenhal zie onder “Links”.

VAKJURY

De vakjury bestaat uit Alexandra Hunts (prijswinnaar in 2018), Sandrine van Noort (Hoofd Kunstzaken LUMC), Nicole Roepers (conservator actuele kunst Museum De Lakenhal), Rob Schouten (beeldend kunstenaar en hoofd toelatingen, werving en selectie AKV|St.Joost ’s-Hertogenbosch en Breda) en Pim Voorneman (beeldend kunstenaar en docent KABK Den Haag).

PRESENTATIE EN PRIJSUITREIKING

Het werk van de genomineerden wordt dit jaar voor het eerst in Museum De Lakenhal gepresenteerd. Het geëxposeerde werk is te bezichtigen van 17 juli t/m 1 november 2020.

Lees het persbericht

Over het werk van de winnaar oordeelde de jury in haar rapport:

“Romee van Oers balanceert met haar werk op fascinerende wijze tussen intuïtie en concept, tussen het materiële en immateriële, tussen tradition-painting en conceptual-painting. Het is spannend om te zien hoe gewone voorwerpen een cruciale rol spelen en tegelijkertijd tot krachtige abstracties leiden. De schilderijen bezitten onderling een mooie samenhang. De wijze van maken valt samen met fysieke beweging. Met haar subtiel en krachtig werk is Romee van Oers op een virtuoze en vernieuwende wijze met schilderen bezig. Dit maakt benieuwd naar de verdere ontwikkelingen in haar oeuvre.”

https://www.lakenhal.nl/nl/verhaal/romee-van-oers-wint-hermine-van-bers-beeldende-kunstprijs

Vergroot de video door op het 'full screen' icoon te klikken.